снимка: БулфотоДвамата ще се срещнат в Европа в края на октомври,

...
снимка: БулфотоДвамата ще се срещнат в Европа в края на октомври,
Коментари Харесай

Президентът на САЩ Джо Байдън и френският му колега ще се срещнат през октомври

снимка: Булфото

Двамата ще се срещнат в Европа в края на октомври, с цел да обсъдят условия, които да подсигуряват взаимното им доверие и ограничения за реализиране на общите им цели. 

Целта е да изгладят дипломатическата рецесия, която породи след отказаната австралийска договорка за френски подводници в интерес на Съединени американски щати.

Посланикът на Франция в Съединени американски щати се завръща на задачата си идната седмица, това стана известно след телефонния диалог на държавните глави на двете страни, Джо Байдън и Еманюел Макрон. В общо съобщение те признават, че при открит разговор сред съдружници е щяла да бъде избегната актуалната обтегната дипломатическа обстановка. 

Преди диалога, желан от президента Байдън, от Елисейския замък обявиха, че Франция чака пояснения за събитията, при които Австралия без публично предизвестие е отменила договорката за френски подводници, с цел да се обвърже със Съединени американски щати в границите на Пакта за сигурност - решение, което Франция одобри като изменничество. Декларацията не загатва самата анулирана договорка, за която Франция подсказа, че ще чака солидна финансова, само че и дипломатическа отплата.

Посланикът на Франция бе отзован преди седмица поради абсурда, при който Съединените щати изместиха Франция като снабдител на подводници за австралийската флота, предава БНР. Преди пет години Париж и Камбера договориха доставка на френски подводници за австралийската флота на стойност 31 милиарда евро. Преди седмица обаче австрийският министър председател Скот Морисън ненадейно съобщи, че е сключил договорка със Съединени американски щати и Англия за нуклеарни подводници и че френските доставки към този момент са непотребни. В отговор Макрон отзова посланиците си от Канбера и от Вашингтон. Байдън, от своя страна, изиска телефонен диалог с френския си сътрудник, с цел да изглади несъгласията.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР